GEDIMINO VIRTUVĖ

GEDIMINO VIRTUVĖ kviečia paragauti Žiemgalos krašto patiekalų ir ne tik....

Virėjas Gediminas kviečia atvykti į vieną seniausių Lietuvos miestų Žagarę – buvusią žiemgalių gyvenvietę, susipažinti su šio krašto istorija ir paragauti pagal senąjį išskirtinį receptą jo verdamos žiemgališkos košės.
Žiemgalių vardas pirmą kartą istoriniuose šaltiniuose paminėtas dar 870 m. danų kronikoje. Ši istorinė sritis su čia gyvenusiais žmonėmis, savita kalba, gyvenimo būdu ir tradicijomis dabartinėje Lietuvoje ir Latvijoje išliko iki XIII a. pabaigos, kai 1290 m. sudeginta paskutinė žiemgalių pilis Sidabrė. Atrodo nedaug žinome apie tą laikmetį, istorija nutyli daug detalių, tačiau senasis Žiemgalos krašto maisto produktas – pilkieji žirniai – istorijos vingiais nuo seniausių laikų atėjo iki mūsų dienų.
Atvykus į istorinės Žiemgalos lietuviškojoje dalyje esančią Žagarę galima paragauti žiemgališkos košės, verdamos iš pilkųjų žirnių. Seniausi žinomi žirniai ypač mėgti Žiemgaloje, tačiau iki mūsų dienų išlikę nedaug kur. Pagal unikalų receptą verdamoje košėje atsiskleidžia išskirtinis pilkųjų žirnių skonis ir tekstūra, kur po tamsia, specifinį prieskonį suteikiančia luobele slepiasi šviesus, kreminis ir švelnus vidus. Gediminas košę gardina savo paties užaugintais, sudžiovintais ir paruoštais naminiais prieskoniais, žolelėmis ir daržovėmis, todėl žiemgališka košė suteiks galimybę ne tik prisiliesti prie istorijos, bet ir energijos antplūdį.
Maisto gaminimas žagarietį Gediminą lydi nuo pat studijų laikų, kai pasirinko virėjo profesiją. Vėliau dirbant teko pažinti ir kitų šalių virtuves, tačiau savas gimtasis kraštas visada buvo arčiausiai širdies. „Grįžus gyventi į gimtinę visada domėjausi Žagarės krašto išskirtinumu, jo kulinariniu paveldu, kurį norėjosi atskleisti ir čia atvykstantiems“ – pasakoja Gediminas. Taip, remiantis istoriniais šaltiniais, gimė žiemgališkos košės receptas, kurios paragauti galite tik Žagarėje.
Ragaujant žiemgališką košę susipažinsite su pilkųjų žirnių istorija, jų atėjimu iki mūsų dienų, dalyvausite košės virimo procese.
Virėjo Gedimino Žiemgalos krašto patiekalams suteiktas Žagarės regioninio parko produkto ženklas.
Gedimino virtuvė lankytojams siūlo ne tik žiemgališką košę, bet ir kitokius kazane virtus patiekalus, tokius kaip plovas ar įvairūs troškiniai. Taip pat galima užsisakyti įvairių užkandžių.
Patiekalai gaminami išsinešimui tik pagal išankstinius užsakymus, patiekalai kazane gali būti verdami ir Jūsų pasirinktoje vietoje. Įsivaizduokite, kaip smagu skanauti lauke išvirtą troškinį prie Žvelgaičių ežero ar istoriniame Žagarės dvaro parke.
Susisiekime ir susitikime Žagarėje!

GEDIMINO VIRTUVĖ

Naujoji g. 4, Žagarė, Joniškio r.
Tel. +370 650 17038

GEDIMINO VIRTUVĖ
GEDIMINO VIRTUVĖ
GEDIMINO VIRTUVĖ
GEDIMINO VIRTUVĖ